Skip to content
Site Tools
Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size
U bent hier: Home arrow Wie zijn wij arrow Historie van TC Eendragt
Historie van TC Eendragt Afdrukken E-mail

ImageTC Eendragt sinds 1955

Dien Steendam verteld over het ontstaan van onze vereniging
Door Alexander van Zoelen en Aemile Lalk

EENDRAGT: VAN PAPIERMOLEN TOT TENNISCLUB

De Eendragt
De Eendragt als machinale fabriek

TC Eendragt heeft haar wortels in de papierfabriek van Van Gelder. Wie anders kan ons daar alles over vertellen dan Dien Steendam, dochter van directeur J.A. Allan en medeoprichtster van onze club. Wij interviewen haar in haar gezellige, door bomen omsloten woning in de Enge Wormer.

 

Dien Steendam
Dien Steendam

Deze baan lag op het terrein van de fabriek, in de buurt van de witte villa. Hier heeft Dien haar eerste partijtjes gespeeld met haar zus en haar vader.

Later toen ze als jonge getrouwde vrouw in haar nieuwe huis woonde bleek het handig dat ze van daaruit zicht had op de baan: kon ze haar zoons vanuit huis tot de orde roepen als ze teveel lawaai maakten bij het tennissen.

In de jaren vijftig is Dien nauw betrokken geweest bij de oprichting van tennisvereniging TC Eendragt. Op 1 maart 1955 heeft zij samen met Pieter Stelder en Bob van der Weel de club opgericht. De club is genoemd naar papiermolen de Eendragt, die op het terrein van de fabriek stond.

In eerste instantie was de club alleen toegankelijk voor de directieleden en beambten. Later werden ‘Klokkers’, de medewerkers van de werkvloer, ook toegelaten. Een levendige strijd tussen beambten en ‘Klokkers’ was het gevolg.

Dien is enkele jaren penning- meester geweest. “Ging ik  de fabriek in om de contributie, een maandbijdrage van zestig cent, van de diverse leden op te halen.”

Toernooi

Eén van de jaarlijkse toernooien was het Renkum-toernooi. In Renkum stond een andere fabriek van Van Gelder Papier. Ook deze fabriek was de eigenaar van een tennisbaan, die vrijwel exclusief gebruikt werd door de personeelsleden van die fabriek. Dit jaarlijkse toernooi gaf de kans de collega’s van verschillende locaties elkaar op een andere manier te ontmoeten en zodoende ervaringen uit te wisselen.

Sportief

 Dien is altijd zeer sportief geweest. Naast tennis speelde ze jarenlang korfbal bij Groen/Geel. Verder was ze ook in het water veel te vinden. Ze deed namelijk veel aan waterpolo. Dat dit geen sport voor watjes is, bewees de gemiddelde training wel. Met enige regelmaat bestond de training uit het zwemmen van enkele kilometers in het Zwet of de Zaan.

Van de regen in de ...

Wat Dien het meeste bij staat, is de laatste dag op de oude baan  voordat die voorgoed gesloten werd. De regen kwam die dag met bakken tegelijk uit de lucht. Ondanks de barre omstandigheden hield dat Dien en anderen niet tegen. “We speelden gewoon door, laarzen en regenjassen aan, sommigen bij gebrek aan beter zelfs met  vuilniszakken om,” herinnert ze zich lachend.

Eerste paal

Eerste paal 1989
Eerste paal 1989
Als oudste lid en medeoprichtster van TC Eendragt was zij in 1989 gevraagd om de eerste paal te slaan van het nieuwe clubhuis. Het is een moment waar ze nog graag aan terug denkt.

Tegenwoordig mag ze nog graag een balletje slaan. Ze is elke vrijdagochtend te vinden op de baan om met haar vriendinnen te spelen.

 
Volgende >
Advertisement